Elektrische Vloerverwarming

Neem contact op
Duurzaam, populair en voordelig!

De verschillende elektrische vloerverwarming systemen

Elektrische vloerverwarming is er in verschillende vormen: kabel, folie en matten. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om te begrijpen wat ze zijn en hoe ze werken voordat u een definitieve beslissing neemt over welk type verwarming u in uw huis wilt installeren.

Kabelvloerverwarming bestaat uit lange flexibele kabels die in de ondervloer van uw huis worden gelegd. De kabels zijn dan verbonden met een thermostaat om de temperatuur van uw vloeren te regelen. Deze optie werkt het beste voor degenen die een gelijkmatige verdeling van de warmte in hun huis willen, maar het is niet ideaal voor gebieden die veel verkeer ontvangen, omdat het gemakkelijk kan worden beschadigd.

Folievloeren zijn vergelijkbaar met kabelverwarming, maar in plaats van kabels gebruiken folievloeren dunne platen van een materiaal dat lijkt op aluminiumfolie. Dit type verwarmingssysteem kan met gemak in zowat elke kamer van uw huis worden geïnstalleerd, zolang er toegang is tot een stopcontact in de buurt; deze optie biedt echter niet zoveel flexibiliteit als kabelsystemen doen wanneer het tijd wordt voor onderhoud of reparatiewerkzaamheden die later moeten worden uitgevoerd (zoals het vervangen van gebroken draden).

Voor zones die veel belopen worden, zoals deuropeningen en gangen, kunt u het beste een mat overwegen. Er zijn twee soorten matten: isolerende en elektrische. Isolerende matten zijn een goede keuze als u uw verwarmingssysteem op een timer wilt zetten om geld te besparen op uw energierekening. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten die passen bij de inrichting van uw huis. Elektrische matten, aan de andere kant, kunnen gemakkelijk worden geïnstalleerd door degenen die geen ervaring hebben met vloeren, omdat ze geen bedrading of speciale apparatuur nodig hebben voor de installatie.

Elektrische vloerverwarming en de voordelen

Elektrische vloerverwarming is de perfecte keuze voor ruimtes die niet voortdurend worden gebruikt, zoals een badkamer, hobbyruimte of garage. Er zijn drie soorten elektrische vloerverwarming op de markt. Deze systemen verschillen in dikte, capaciteit en constructie en hebben elk een specifieke toepassing. Prijzen kunt u hier opvragen.

Elektrische vloerverwarming is eenvoudig te installeren en vooral geschikt voor ruimtes die niet constant gebruikt worden zoals een badkamer, hobbyruimte of garage. Er zijn drie soorten elektrische vloerverwarming op de markt. Deze systemen verschillen in dikte, capaciteit en constructie en hebben elk een specifieke toepassing. Prijzen kunt u hier opvragen.

Elektrische vloerverwarming met matten

Het mattensysteem wordt vooralsnog het meest toegepast omdat het eenvoudig is te installeren. Het systeem bestaat uit elektrische kabels die op een glasvezel mat van ca. 4 mm. dik zijn bevestigd. De matten kunnen door de geringe dikte rechtstreeks op een bestaande afwerkvloer worden aangebracht. Direct bovenop de matten kunnen de vloertegels in een lijmlaag worden gelegd of kan de vloer afgewerkt worden met een dunne anhydrietchape.

Dit type vloerverwarming is vooral geschikt voor gebruik in niet permanent gebruikte ruimtes (badkamer, wc, hobbyruimte, garage).

Voordelen elektrische vloerverwarming

• Eenvoudig te installeren op een bestaande vloer (uitfrezen van de vloer is niet nodig).
• Snelle opwarming van de vloer omdat de mat dicht bij het vloeroppervlak ligt.
• Geschikt als hoofdverwarming en bijverwarming

Nadelen elektrische vloerverwarming

• Voornamelijk geschikt voor wat kleinere ruimtes die niet permanent verwarmd hoeven te worden (in verband met het stroomverbruik).

Vloerverwarmingsmatten en netten zijn allemaal verkrijgbaar bij vartech vloerverwarming

Vloerverwarming met elektrische kabels

Dit systeem bestaat uit een of meer elektrische kabels die in een bepaald luspatroon in de dekvloer worden gelegd. De kabel is flexibel en kan met aluminium tape aan zwaluwstaartplaten of met tie-wraps aan de wapening worden bevestigd. De kabel wordt aangesloten op 220 volt en de temperatuur kan worden geregeld met een (slimme) thermostaat.

De kabel bevat twee geleiders en een aarddraad, die tegen vocht worden geïsoleerd door een isolatiemateriaal dat bestand is tegen hoge temperaturen en goede diëlektrische eigenschappen heeft. De buitenmantel bestaat uit een buitenlaag van polyethyleen (PE) isolatie met een polyvinylchloride (PVC) binnenlaag.

Voordelen vloerverwarming met elektrische kabels

• Meest voordelige systeem, zowel in aanschaf als in energieverbruik.
• Geschikt voor zowel diepe- als ondiepe plaatsing in de vloer .
• Geschikt als hoofdverwarming en bijverwarming.
• Vloer blijft langer warm omdat de chape zelf de warmte vasthoudt.

Nadelen vloerverwarming met elektrische kabels

• Bij bestaande vloeren moeten er sleuven in de vloer worden gefreesd om de verwarmingskabel in de vloer te verwerken. Dit is niet altijd mogelijk of gewenst. Bij nieuwe dekvloeren is dit vanzelfsprekend geen probleem omdat de kabel dan netjes in de chape zelf gestort wordt.
• Trage opwarming van de vloer.

Vloerverwarming met elektrische folie mattensysteem

Elektrische vloerverwarming is een geweldige oplossing voor veel huiseigenaren die hun vloer willen verwarmen. Er zijn verschillende soorten elektrische verwarmingssystemen, waaronder matsystemen en kabelsystemen. Het populairste type elektrische vloerverwarming is het foliesysteem.

Foliesystemen zijn dunne plastic folies waarin koperen verwarmingsstrips zijn verwerkt. Deze elektrische folies van slechts 0,3 mm dik zijn vooral geschikt voor gebruik onder een houten vloer, parketvloer of laminaat. Daarom wordt dit type vloerverwarming ook wel laminaatverwarming genoemd. De folie is eenvoudig op maat te snijden en wordt bevestigd op dunne polystyreen isolatieplaten. Deze isolatieplaten zijn nodig om warmteverlies aan de onderkant van de folie te voorkomen. Een dun vochtscherm wordt direct op de folie geplaatst en de definitieve vloer wordt er vervolgens op gelegd.

Voordelen vloerverwarming met elektrische folie mattensysteem

• Snelle plaatsing mogelijk onder een houten vloer.
• Verschillende warmtezones zijn mogelijk (je kunt zelf bepalen welke gedeelten van de vloer je wilt verwarmen. Meerdere elementen kun je onafhankelijk van elkaar schakelen).
• Zeer dunne vloeropbouw.

Nadelen vloerverwarming met elektrische folie mattensysteem

• Kans op beschadiging (tijdens het leggen van de afwerkvloer). Het per abuis doorboren van de folie kan gevaarlijk zijn (bij aansluitspanningen van 220 volt).
• Vooral geschikt voor niet al te grote oppervlakken omdat het systeem anders niet rendeert (ten opzichte van conventionele vloerverwarming).

Slaap in de warmte van uw huis met vartech vloerverwarming.

Vloerverwarming is een geweldige manier om uw huis warm en comfortabel te houden. Het is ook een efficiëntere manier om uw huis te verwarmen dan andere opties, omdat het de kamer direct verwarmt in plaats van de lucht te verwarmen.