4 Tips om meer te besparen met vloerverwarming

Wanneer u op zoek bent naar vloerverwarming in uw oudere woning, zijn er twee belangrijke opties: op droogbouw (op water gebasseerd) of elektrisch.

Vloerverwarming is een relatief goedkope manier om uw huis van warmte te voorzien. Gemiddeld is het gebruik van vloerverwarming ongeveer 10 tot 15 procent goedkoper dan het gebruik van radiatoren om uw huis te verwarmen. Dus als u nog geen vloerverwarming heeft, kan het aanleggen van vloerverwarming een verstandige beslissing zijn.

Wordt uw huis verwarmd door vloerverwarming en bent u op zoek naar manieren om te besparen op de kosten ervan? Of heeft u nog geen vloerverwarming en bent u op zoek naar tips om de kosten voor het aanleggen van vloerverwarming zo laag mogelijk te houden? In beide gevallen ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel geven we je paar handige tips om te besparen op vloerverwarming.

Kies de juiste temperatuur voor je vloerverwarming

Als u aan centrale verwarming denkt, stelt u zich waarschijnlijk een gezellig tafereel voor waarbij u onder een deken ligt met een mok warme chocolademelk in uw hand. Maar wat als we u vertellen dat u datzelfde gevoel kunt krijgen met minder energie en zelfs lagere kosten?

Dat klopt – we hebben het over vloerverwarming. Terwijl de temperatuur van het water in een gewone centrale verwarming gemakkelijk boven de 70 graden komt, is bij vloerverwarming 40 graden meestal het maximum. Zeker als u alleen vloerverwarming in huis heeft en geen traditionele radiatoren meer, is dit een manier om veel energie te besparen.

Vloerverwarming met een slimme thermostaat voor de temperatuur

Wanneer je vloerverwarming hebt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de warmte niet aanstaat wanneer je deze niet nodig hebt. Dit kan door je vloerverwarmingssysteem aan te sluiten op een slimme thermostaat. Je kunt hem bijvoorbeeld aansluiten op een Nest of Eneco Toon.

Door je vloerverwarmingssysteem aan te sluiten op een slimme thermostaat kun je ervoor zorgen dat de warmte automatisch uitgaat of overschakelt naar een lagere temperatuur wanneer deze niet nodig is.

Goede isolatie in combinatie met vloerverwarming

Bij vloerverwarming gaat het erom dat de warmte de ruimte boven de buizen bereikt en niet alleen de buizen zelf. Dit betekent dat u een maximaal rendement uit uw vloerverwarming haalt, wat ook betekent dat goede isolatie erg belangrijk is.

Er kan dan geen warmte “weglekken” en alle warmte die de vloerverwarmingsbuizen bereikt, gaat naar waar ze moet gaan: de ruimte boven de buizen. Er gaat dus geen energie verloren aan het verwarmen van de ondervloer.

Vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming gebruiken?

Wanneer u overstapt van radiatoren op vloerverwarming, hebt u misschien nog steeds de neiging om de temperatuur ’s nachts en op vakanties veel lager te zetten dan wanneer u thuis bent. Houd er rekening mee dat vloerverwarming meer tijd en energie kost om op te warmen dan centrale verwarming. U kunt dus het beste kiezen voor een constante temperatuur, met slechts minimale verschillen. Zo verwarmt u het meest efficiënt en verbruikt u de minste energie.

De reden voor dit verschil is dat wanneer u slaapt of niet thuis bent, uw lichaam minder warmte uitstraalt dan wanneer u wakker en actief bent. De kamer wordt dus sneller koeler dan wanneer u er zou zijn, maar zal ook sneller opwarmen wanneer u terugkomt.

Vloerverwarming met een pomschakelaar gebruiken

Als u een vloerverwarmingssysteem in uw huis gebruikt, weet u waarschijnlijk hoeveel energie dit kan besparen. Maar wist u dat de pomp waarmee het water door het huis wordt verplaatst ook energie kan verspillen?

Dat komt omdat de pomp constant draait, zelfs wanneer de kamers de perfecte temperatuur hebben. Het resultaat? Veel verspilde energie en geld op uw energierekening.

Maar u hoeft geen cent te verspillen! Door een pompschakelaar aan uw vloerverwarmingssysteem toe te voegen, kunt u bepalen wanneer en hoe vaak de pomp draait.

Indien correct geïnstalleerd, kunnen deze schakelaars overmatig gebruik van water en elektriciteit helpen voorkomen, wat meer besparingen voor u betekent!

Meer weten over vloerverwarming?

Bij vloerverwarming zijn er veel factoren die de werking van uw systeem kunnen beïnvloeden. De juiste materialen en apparatuur zijn essentieel, maar ook de juiste installatie- en onderhoudsprocessen. Neem contact op met ons voor een kosteloos adviesgesprek en start vandaag nog met besparen!

Over Ons

Bij Vartech zijn we toegewijd om u te voorzien van de beste vloerverwarmingsproducten en diensten. Wij hebben een zeer ervaren technisch verkoopteam dat al uw vragen kan beantwoorden en u kan helpen bij uw project, of u nu een handelaar bent of een doe-het-zelver.

Nieuwste Artikelen

Volg Ons

Warmte aan je voeten, warmte voor het leven!

Bijna iedereen geniet van het comfort en het gemak van verwarmde vloeren. U vraagt zich waarschijnlijk af, wat zijn ze allemaal, hoe werken ze, hoe zit het met de kosten en het onderhoud?