Vloerverwarming voor oude huizen
In de moderne wereld van vandaag kan het moeilijk zijn om de tijd te vinden om een oud huis te onderhouden. Als je dat doet, heb je het gevoel dat je in een ander tijdperk leeft – een tijd waarin mensen om hun huis gaven en er trots op waren.
Maar het bezitten van een oud huis brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee:
-het voortdurend hoger of lager zetten van de thermostaat om een constante temperatuur te bereiken
-hoge onderhoudskosten voor de oude apparatuur
-extreem hoge energierekeningen in de winter.
Vloerverwarming voor oude huizen
Wanneer u op zoek bent naar vloerverwarming in uw oudere woning, zijn er twee belangrijke opties: op droogbouw (op water gebasseerd) of elektrisch.
Beide soorten vloerverwarming kunnen in een oud huis worden geïnstalleerd, maar ze werken anders en hebben verschillende voor- en nadelen.
Droogbouw vloerverwarming op waterbasis is het traditionele type vloerverwarming. Bij dit type installatie stroomt warm cv-water door een buizenstelsel onder de vloer. Het warme cv-water wordt geleverd door een cv-ketel of warmtepomp.
Dit type installatie is geschikt voor grotere ruimtes en wordt vaak gebruikt als hoofdverwarming van de woning. Bij voldoende vermogen zijn er dus geen of minder radiatoren nodig.
Elektrische vloerverwarming is ook geschikt in een oude woning. Bij elektrische vloerverwarming gaat het echter vaak om kleinere ruimtes die snel verwarmd moeten worden – denk aan badkamers en toiletten! Omdat het ontworpen is voor kleinere ruimtes, is dit type installatie zinvol wanneer u vloerverwarming wilt installeren, maar niet al uw radiatoren wilt vervangen door elektrische stralingsvloerpanelen.
Efficiente vloer verwarmen van een oud huis
Isolatie is de sleutel om uw huis warm en comfortabel te houden, maar het kan moeilijk zijn om te weten wat voor soort isolatie het beste voor u is.
Als u overweegt uw verwarmingssysteem te upgraden, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw huis goed geïsoleerd is voordat u nieuwe apparatuur installeert.
Een slecht geïsoleerd huis verliest warmte door convectie, geleiding en straling. Warmteverlies door tocht in ramen, muren en uitlaten van buitenmuren is te wijten aan convectie. Koude lucht die het huis binnenkomt, wordt opgewarmd door de lucht in het huis en stijgt op naar het plafond. Als het plafond niet geïsoleerd is, blijft die warmte uit het huis ontsnappen.
Glasvezelisolatie werd populair in de jaren 1930, en in 1965 moesten woningen volgens de bouwvoorschriften geïsoleerd zijn in de muren en op zolder. In veel landelijke gebieden waren bouwinspecties echter niet vereist en werd het aanbrengen van isolatie beschouwd als een optie, niet als een noodzaak.
Het warmteverlies van een ongeïsoleerde zolder kan oplopen tot 40%. Er zijn andere complicaties die het gevolg kunnen zijn van slechte zolderisolatie: vochtophoping op zolder, schade aan de dakbedekking, schimmel- en meeldauwproblemen.
Vloerverwarming in oud appartement
In appartementen moet altijd rekening worden gehouden met de geluidsisolatie van de vloer. Een appartement moet een ondervloer hebben met een goede geluidsisolatie. Het gaat hier om contactgeluidreductie in vergelijking met contactgeluidreductie. Een geluidsreductie van 10dB naar de onderburen is verplicht. Meestal is het verplicht (door de VvE) om een geluidsreducerende ondervloer aan te brengen om deze grote hinder te voorkomen.
Elektrische vloerverwarming kan u helpen dit probleem op te lossen. Elektrische vloerverwarming maakt gebruik van dunne verwarmingsfolie en is daardoor zeer efficiënt en verbruikt slechts 50-100 watt per m2 (bij andere systemen is dit al snel 150m2). Een ander voordeel is dat er geen breek- of freeswerk nodig is!
Idealiter kunt u dit type verwarmingssysteem heel eenvoudig voorzien van een isolatielaag. Er kan een laag reflecterende isolatiefolie worden aangebracht zodat er geen warmte verloren gaat. Door hierop een speciale magnesiumoxideplaat aan te brengen, ontstaat bovendien een geluidsreductie van 10 dB. Zo is elektrische vloerverwarming ideaal voor appartementen! Bovendien wordt de warmte op deze manier gelijkmatig verdeeld en combineert daarom goed met laminaat- of PVC-vloeren!